Santral Seröz Retinopati (SSR)
Tanımı Klinik Önemi Sebepleri ve Risk Faktörleri Bulguları Testleri ve Tanısı Tedavisi
Santral Seröz Retinopati nedir? ( SSR nedir? )
Kısaltılmış ismi SSR olan Santral Seröz Retinopati, retina tabakasının altında sıvı birikimini ifade eder. Hastalık genelde görme noktasını ( fovea ) etkileyip merkezi görmeyi bozduğu için ‘Santral’ Seröz Retinopati olarak isimlendirilmiştir. Retina altındaki sıvının kaynağı koroid dokusu olduğu için hastalığın bir diğer ismi Santral Seröz Koryoretinopatidir.
Santral Seröz Retinopati’nin nedeni nedir?
Santral Seröz Retinopati’nin kesin nedeni belirlenememiştir. Hastalığın retinanın dış kısmını besleyen damarları içeren koroid tabakasındaki basınç artışına ikincil retina pigment epitelinde bozulmaya bağlı oluştuğu düşünülmektedir. Retina pigment epitelindeki bozulma retina altında sıvı birikimine yol açar.
Santral Seröz Retinopati kimlerde görülür?
SSR, 20 ile 80 yaş arası tüm bireylerde görülebilir. En sık 30-50 yaş arası erkeklerde görülür.
Santral Seröz Retinopati gelişimi için risk faktörleri nelerdir?
SSR gelişimi için en önemli risk faktörü psikolojik strestir. Bu yüzden çoğu hasta tarafından strese bağlı görme noktasında sıvı birikimi olarak bilinir. Erkekler kadınlara göre en az 3 kat daha fazla risk taşırlar. Santral Seröz Retinopati için bildirilmiş diğer risk faktörleri ise şöyledir;
1. A tipi kişilik
2. Kortizon içeren ilaç kullanımı
3. Sigara
4. Uyku apnesi
5. Hamilelik
6. Uykusuzluk
7. Hipertansiyon
8. Aşırı kafein tüketimi
Santral Seröz Retinopati’nin belirtileri nelerdir?
Santral Seröz Retinopati hastaları yamuk görme, dalgalı görme, bulanık görme, merkezde kör nokta oluşması, cisimlerin olduğundan küçük ve uzakta gözükmesi ve renklerin soluk görülmesi şikayetleri ile başvurabilirler.
Santral Seröz Retinopati kalıcı görme kaybı yapar mı?
Santral Seröz Retinopati’de görme noktasındaki sıvı genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. SSR, hastaların 1/3’ünde ataklar ile ilerler. Retina altında sıvı toplandığı andan itibaren görme hücrelerinde kayıp başlar. Görme noktasındaki sıvı 3 ay içinde kaybolmazsa görme fonksiyonlarında fark edilebilir düzeyde kalıcı azalma oluşmaya başlar. Ayrıca her yeni atak görme keskinliğini biraz daha düşürür. Hastalık Kronik Santral Seröz Retinopati halini alırsa görme keskinliği kalıcı olarak ciddi azalma olabilir.
Santral Seröz Retinopati tanısı nasıl konulur?
Santral Seröz Retinopati tanısı için rutin göz muayenesini takiben damlalı göz dibi ( göz arkası ) muayenesi yapılır. SSR’den şüphelenilen hastalara göz tomografisi olarak bilinen, ışık dalgaları kullanarak retinanın görüntülenmesini sağlayan ve hiçbir yan etkisi olmayan optik koherens tomografi (OCT) uygulanır. Ayrıca SSR tedavisi uygulanması gereken hastalara Floresein Anjiografi ve İndosiyanin Yeşili Anjiografi yapılması gerekmektedir.
Santral Seröz Retinopati tedavisi nedir?
SSR kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Hastadan kortizonlu ilaç kullanıyorsa bırakması ve stresten uzak durması istenir. Fakat retina altındaki sıvı 3 ay içinde kaybolmazsa tedavi edilmesi gerekir. Santral Seröz Retinopati tedavisinde en etkili olan ve de tercih edilen yöntem Fotodinamik tedavidir. Floresein Anjiografi ve İndosiyanin Yeşili Anjiografi ile belirlenen odaklara Fotodinamik tedavi uygulanır. SSR hastalığında nüks sıklığını azaltan tek yöntem de yine Fotodinamik tedavidir.
istanbulretina.com