Hasta Yatakları

hasta_yatagi

Hasta Yatağı Nedir?
Hasta yatakları kullanıcının hareket ihtiyacına göre ayarlanabilir, genelde düşmeyi önleyici yan korkulukları bulunur ve engelliler veya kronik hastalar için uygundur. Hem sosyal bakım ortamlarında (bakım evleri, hastaneler) hem de evde bakım süreçlerinde bakıcının işlerini kolaylaştırırken, hastanın bakımına ve hareketliliğine yardımcı olmak için kullanılırlar. Hasta karyolası; hastaların evde ve hastanede kullandıkları yataktır. Normal yataklardan farklı olması sebebiyle hasta yatağı adını alır.

Hasta Yatağı Özellikleri Nelerdir?
Hasta yatağı ortopedik özelliklere sahiptir ve hastanın vücut şeklini alarak uzanmaktan kaynaklı boyun, sırt ve kalça ağrılarını en aza indirmektedir. Uzun süre hasta karyolasında uzanmak zorunda kalan hastaların karyola üzerinde geçirecekleri zamanın kalitesini arttırmaktadır. Hasta karyolalarının birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır.

Bu özelliklerden bazılarını saymak gerekirse; Hasta karyolaları 2 motorlu veya 4 motorlu olarak temelde iki kategoriye ayrılmaktadır. Her kategorideki hasta karyolalarının özellikleri birbirinden farklıdır. Genel sahip olunan özellikler yükseklik ayarı, belden yukarısı için yükseklik ayarı, belden aşağısı için yükseklik ayarı ve karyolanın eğim ayarı olarak ifade edilebilir.

Hastaların durumuna göre tercih edilmesi gereken hasta karyolaları sahip olduğu özellikler ile hastanın yaşamını kolaylaştırmak üzere hazırlanmıştır. Tedavisi gereği belden yukarı kısmının daha yüksekte bulunması gereken bir hasta için, çok fonksiyonlu hasta karyolasına ihtiyaç vardır. Çünkü hasta karyolası ile belden yukarısı için yükseklik ve eğim ayarlaması gerçekleştirilerek tedaviye uygun adımlar atılması mümkündür.

Bunu da oku :  Çocuklardaki işitme kaybının erken teşhisi önem taşıyor

Hasta Yatağı Korkulukları
Uzun süre yatakta kalan hastalar uyku esnasında dönme gereği hisseder ve bilinçsiz bir şekilde farklı konuma doğru yönelir. Bu durumda hastaların yataktan düşmesi olasıdır. Bunun önüne geçmek adına hasta karyolalarında bulunan karyola korumalığı sayesinde hastanın yataktan düşmesi engellenir. Bu durum oldukça basit gibi görünse de korumalıksız yataklardan yere düşen hastalar ciddi yaralanmalarla karşı karşıya kalabiliyor.

Hasta yatağı korumalığı gün içerisinde hastanın tedavisinin kolayca sürdürülmesi adına katlanabilir özelliktedir ve tedavilerin, yemek yedirmenin veya yataktan inerek yürümenin kolayca gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hasta karyolası zorlu tedavi süreci boyunca hastaların tedavilerini kolaylaştırarak sürecin daha kolay atlatılmasına katkı sağlamaktadır.

Hasta Yatağı Çeşitleri

Manuel hasta yatakları: herhangi bir elektrikli sisteme sahip olmadan kullanılan yatak tipidir. Baş ve ayak kısımlarının hastanın daha rahat edebileceği pozisyona getirmek için elle hareket ettirilen profillere sahiptir. Modern ve lüks hastaneler için ihtiyaç duyulmayan modeller arasında yer alır.

Motorlu hasta yatakları: Sağlık hizmetlerinin giderek gelişmeye başlamasıyla beraber hastane içerisinde kullanılan malzeme ve teçhizatın da insan odaklı bir değişim yaşadığını ifade edebiliriz. Bu nedenle hasta yataklarında da daha esnek hareketi sağlayan motorlu modeller tercih edilmeye başlanmıştır.

Asansör sistemine sahip hasta yatakları: Motorlu hasta yatakları gibi elektronik sisteme sahip hasta yatakları olarak modern hastanelerde kullanılan ve tamamen hasta rahatı için dizayn edilen hasta yatak modelleri arasında yer alır.

Yoğun bakım hasta yatakları: Normal insanlarla, hasta kişilerin yatmaları gereken yataklar arasında fark olmalıdır. Hastalığı düşük düzeyde olan kişiyle yoğun düzeyde olan kişi arasındaki yatağın da farklı olması gerekir. Bu nedenle yoğun hasta kişiler için tasarlanan hasta yataklarıyla kişinin daha rahat ve güvende olması gaye edilmiştir.

Bunu da oku :  Cinsel Hayatta Mutlu Olan Çiftlerin 10 Sırrı

Ülkemizde sunulan sağlık hizmetlerinin pek çok ülkenin dikkatini çektiğini ifade edebiliriz. Medeniyetimizin vakıf hizmetlerine yönelik deneyimlerinden kaynaklandığına inandığım verimli ve işlevsel sosyal yardımlaşma sistemimizin son 15 sene içerisinde daha iyiye gittiğini ifade edebiliriz. İstikrarlı bir şekilde büyümeye başlayan ve daha modern bir hizmet dönüşümü yaşayan SGK ile birçok hastanın hasta yatağı ihtiyacı kısmen veya tamamen karşılanıyor diyebiliriz. 

Hasta yataklarını SGK karşılıyor mu?

Yatalak yakınına evde bakmak durumunda olan veya yatalak bir engelli bakımından sorumlu kişilerin birçok açıdan desteklendiğini söyleyelim. Bakıcı kişilerin maaş almasını da içeren bir dizi tedbirler içerisinde; yatalak kişinin veya kısmen hareket ettiği için uzun süre yatakta kalması gereken kişilerin yatak masrafları doğrudan SGK tarafından karşılanması da yer alıyor. Dolayısıyla yatakta bakıma muhtaç kişinin hasta yatağı standartlarında yatağa sahip olmadığı için yatak yaralarından muzdarip olması gibi bir durum asla kabul edilemez. 

Hasta yakını tarafından hastane kurulundan alınacak rapor ve reçetenin İl SGK dairesine götürülmesi halinde yatak ihtiyaçları doğrudan karşılanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, devlet hastanesinden alınan rapor ve reçeteden sonra medikal birimlerden hasta yatağının alınmamasıdır. Bu durumda SGK yatak masrafını ödemiyor. Alınan rapor ve reçeteyle SGK’ya gidilmesi önem ifade ediyor. Yatak, bizzat SGK tarafından adrese gönderiliyor. 

Bunu da oku :  İnsan klonlamaya az kaldı

Havalı hasta yatağı talebi

Hasta kişinin normal ölçülere sahip yatak nedeniyle vücudunda çıkan yaralara sahip olmasına gerek yok. Eğer kişi yatalaksa veya kısmen de hareket etmiş olsa bile uzun süre yatağında bakıma muhtaç olması durumunda da rapor alınabilir ve yatak desteğinden faydalanılabilir. SGK tarafından verilen yatakların hasta yatağı standartlarında olması yatak yaralarının yanı sıra, bakıcı için daha pratik bir bakımın da söz konusu olması anlamına geliyor.  

Hasta yataklarının havalı standartlara sahip olması, yatak içerisinde ve yüzeyinde havanın rahatça hareket edebilmesini ve dolayısıyla yaralanma, kokma ve hijyenik olmayan maddelerin ortaya çıkması gibi durumların ortadan kalkması anlamına geliyor. Son olarak; SGK’dan yatak desteği almak için devlet hastanelerinden yatarak bakım gereklidir raporu ve hasta yatağı gerekliliğini ifade eden reçetenin alınması yeterli olduğunu bir kez daha ifade edelim.

(Toplam 6 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment