Faydalı diyerek tüketilen bu 7 besine dikkat: Sağlıklı olarak gördüğümüz bazı besinleri yerken aşırıya kaçabilmekteyiz. Porsiyon ve kalori hesabı yapmaksızın tükettiğimiz bu gıdalar, bizlere hem kilo hem de maalesef hastalık şekilde geri dönebilmektedir. Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak amacıyla ya da vakit geçirmek için tüketilen atıştırmalıklar, bizlere gizli birer düşman olabilmektedir. Yazımızda, tüketimine özellikle dikkat edilmesi gereken, yararlı diye tüketilen besinlerle ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar; Yararlı diyerek tüketilen 7 besin; 1- Kuru bakliyat Toplumumuzda mercimek, nohut ve fasulye en fazla tüketilen bakliyatlar olarak öne çıkmaktadır. Bu baklagiller posa değeri…
Read MoreYıl: 2018
Grip aşısına “gün” zorunluluğu
SGK, doktorun reçete etmesi durumunda ödemesini yaptığı grip aşısına “gün” zorunluluğu getirdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ise etkili olması için grip aşısının hasta sağlıklıyken yapılması gerektiğini söyledi. Medula sistemine göre, erken reçete edilse bile vatandaş grip aşısını, bir önceki yıl yaptırdığı tarihte vurdurmak zorunda olacak. Aksi halde aşının parası SGK tarafından ödenmeyecek. Hürriyet’in haberine göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan grip aşılarının her yıl aynı gün yapılması şartıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “GRİP AŞISI SAĞLIKLIYKEN YAPILMALI” “Grip aşısı, her yıl bir önceki mevsim en çok…
Read MoreDikkat eksikliği (ADHD) ve belirtileri
Okulların açıldığı şu günlerde özellikle çocukları ekileyen bir konu; Dikkat eksikliği. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ya da daha çok kullanılan kısaltmasıyla ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık ve kontrolsüz tepkilerle kendini gösteriyor. ADHD tanısı konan erkek çocuklarda genelde fevri tepkiler ve hiperaktivite, kızlarda ise dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu görülüyor. Çocuklarda dikkat eksikliği neden olur? Duyu organlarından bazılarında veya birinde problem olması, genetik faktörler, motivasyon eksikliği, düzensiz uyku ve düzensiz beslenme gibi durumlar çocuklarda dikkat eksikliğine neden olabilir. -Çok dağınık -Eşyalarını orda burada unutuyor -Sık…
Read MoreGrip mi, soğuk algınlığı mı ?
Havaların soğuk olduğu dönemlerde ortaya çıkan soğuk algınlığı ve gribin genelde birbirine benzer bulgular gösterdiklerini belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Grip soğuk algınlığına göre daha ağır seyreder ve grip sonrası özellikle bakteriyel enfeksiyonların tabloya eklenmesiyle bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi. Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı…
Read MoreKadın sağlığı
Jinekolojik Kontrol ve amaçları Amaç: Jinekolojik kontroller ülkemizde halen rutine yerleşmemiştir. Yani birçok kadın hala bir problemi olduğunda jinekologa gider. Bu kontrollerin amacı özellikle rahim ve yumurtalıklarla ilgili sorunları ortaya koymak ve varolan sorunların takip edilmesidir. Bilindiği gibi rahim ve yumurtalıklar karın içinde yerleşmiş organlardır ve sorunları her zaman bir belirti vermeyebilir. İlaveten her ay sürekli değişim gösteren bu organlarda erken devrede saptanan sorunların önüne geçilmesi daha kolay olmaktadır. Ne zaman başlamalı ve ne sıklıkta yaptırılmalıdır ? İlk adet kanaması olan kızların senede bir defa kontrolü yeterlidir. Evlenmiş veya cinsel…
Read MoreTıbbın yeni mucizesi: Acı biber
Son yıllarda doktorlar acı biberi romatizmal ağrıları dindirmek şekeri düşürmek ya da damar sertliğini önlemek amacıyla kullanmaya başladılar. Özellikle şeker hastalarının ayaklarında görülen yanma gibi ıstırapları dindirmede eşsiz bazı özellikleri nedeniyle bazı toplumların zaten binlerce yıldır ağrıyı dindirmek için kullandığı acı biber, güncel tıpta da hak ettiği yeri ve saygınlığı almaya başladı. Acı yemek sağlıktır! Acı biberin özü olan capsaicin beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar. Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji…
Read MoreParfüm Sıkarken Kaçınmanız Gereken Hatalar
Hangi kokunun size yakıştığını bulduktan sonra, o kokuyu nasıl uyguladığınız da büyük önem taşıyor. Parfüm sıkarken yapılan pek çok hata var. Örneğin, parfümü havaya sıkıp koku bulutunun içinden yürüyerek geçmek gibi. Başkasını böyle yaparken gördüğünüzde ne kadar da havalı diye düşünmüş olabilirsiniz fakat uzmanlar, doğru parfüm sıkma yönteminin bu olmadığını belirtiyor. Parfüm güzeldir. Hem insanın kendine güvenin arttırır hem de karşı cinse karşı sizi çekici kılabilir. Üzerinizdeki koku, herhangi bir ortamdaki varlığınızı pekiştirir ve zenginleştirir. Parfüm ve koku sürünmek için pek çok geçerli sebebiniz var. Yeter ki doğru şekilde kullanmasını…
Read MoreZayıflamak için hangi yol seçilmeli
Obezite, yani şişmanlık tedavisinin günümüzde doktorları, klinikleri, diyetisyenleri, zayıflama ilaçları, şok diyetleri, diyet yiyecek ve içecekleri, aletleri, edavatı… ile milyar dolarlık dev bir sektör olmasına hiç de şaşırmamalı. Çünkü, dünyada hem çok fazla kilosu ve çok fazla parası olan milyonlarca insan var, hem de bu fazlalıklara göz dikmiş çok fazla akılları olan insanlar. Amaç, karında, göbekte, kalçalardakilerle beraber cüzdan ve ceplerdeki fazlalıkları uygun şekilde gidermektir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, diyetleri Mynet okurları için yazdı. EN İYİSİ ŞİŞMANLAMAMAK Zayıflamanın türlü çeşitli yolları…
Read Moreİlk Yardım Eğitimi ve genel bilgiler
İlk Yardım: Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk Yardımcı: İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta ya da yaralıya tıbbi araç-gereç aranmaksızın mevcut araç-gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, en az Temel İlk Yardım Eğitimine katılıp “ilkyardımcı sertifikası” almış kişidir. İlk Yardımın Öncelikli Amaçları Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,…
Read MoreKısırlık Tanısı Nasıl Konur?
Tüm tıbbi yaklaşımlarda oldugu gibi tanı öncesi görüşme ve öykü olma kısırlık için çok önemli bir aşamadır. Adet düzeni , kötü alışkanlıklar, meslek, çalışma koşulları, cinsel ilişki sıklığı, geçirilmis hastaliklar , geçirilmis ameliyatlar vb ögrenilmelidir. Bu görüsmeler sırasında çiftlerin tüm sorunlarını ve psikolojik durumlarını ifade etmeleri önemlidir.Görüşmeler sirasinda erkeğin de bulunmasının gerekliliğinin nedeni budur. Çünkü yapilan çalismalarda sadece psikolojik bozukluk ve depresyona bağlı kısırlık vakalari bildirilmektedir. Değişik iki hastada çekilmiş ve rahim ve tüplerin durumu görülmektedir. Kadınlarda yapilan tetkikler jinekolojik muayene ve ultrasonografiyi takiben adetinin 3 . günü (FSH,LH,PROLAKTIN TSH…
Read More