ABD Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, bölünen uykunun bilinen nesneleri tanımayı zorlaştırdığını ortaya çıkardı.
Kesintisiz uykunun hafıza açısından çok önemli olduğu öne sürüldü. ABD Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bölünen uykunun bilinen nesneleri tanımayı zorlaştırdığı bulundu.
ABD’nin California eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi’nde fareler üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, bölünen uyku bilinen nesneleri tanımayı zorlaştırıyor.
BBC’nin yansıttığı araştırmada, İngiliz uyku uzmanlarının da, beynin gün içerisindeki olayları ya da kararları değerlendirmek için derin uykuyu kullandığını söylediğine dikkat çekiliyor.
Ulusal Bilimler Akademisi verilerinin ise, Alzheimer ve uykuda soluksuz kalmak gibi hastalıklarla bağlantılı olan hafıza problemlerini açıklamada yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Araştırmada, uyanık olma ve uykuda olma durumları arasında kilit rol oynayan bir beyin hücresine odaklanılarak fareler uyurken beyinlerine doğrudan hafif akımlar gönderiliyor ve hayvanlar birini daha önce gördüğü iki nesne olan bir kutuya konuluyor.
Araştırma sonucunda, uykusu bölünmemiş fare yeni gördüğü nesneyi incelemek için daha fazla zaman harcarken, uykusu bölünmüş fare iki nesneyle de eşit olarak ilgileniyor.
Araştırmanın lideri Doktor Luis de Lecea, uykunun sürekliliğinin Alzheimer ve yaşla ilgili diğer bilişsel kayıplar dahil bir çok patolojik durumu etkileyen temel faktörlerden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Ayrıca, bozuk uykunun alkol bağımlılığı olan insanları da etkilediğine dikkat çekilirken, araştırmacılar uyku bölünmesi ve söz konusu hastalıklarla ilgili bağlantının nedenine dair bir kanıt olmadığını vurguluyor.
kaynak: haber7.com