Akik taşının faydalarına geçmeden önce akik taşının genel hatları ile çeşitli özellikleri, kimyasal yapısı, kullanım alanları ve bu taşın türlerini sizler ile paylaşacağız. Kuvars taş grubunun en önemli taşlarından biri olan Akik, Agate, Achat, Yemen Taşı ve Ölümsüz Taş gibi anlamlara gelen bölgesel isimleri de vardır. Fakat Akik taşının isim kökeni konusunda çok çeşitli ve bölgesel adlandırmaları olsa da Sicilya’da bulunan Achates Nehri’nden geldiği bilinmektedir. Dünya üzerinde çıkarılmış, çıkarılan ve çıkarılmaya devam eden sayısız doğal taş arasından çok renkliliği ve bol çeşidi ile herkesin ilgisini çekmeyi başarabilmiş bir taş olarak kullanım alanı çeşitlilik göstermektedir.
Günümüzde özellikle tesbih ve aksesuar yapımında kullanılan en önemli taşlardan birisi olan Akik, göze güzel görünüp yapısal olarak da sağlam bir izlenim bıraktığı gibi ruhsal bir takım şifalı etkileri de barındırdığı bilindik bir gerçekliktir. Birazdan sizlere Akik taşı ile ilgili tüm önemli tespit ve özellikleri paylaşacağız, bu önemli özellikler arasında en dikkat çekici 2 tespite değinecek olur isek bunlar; kişi üzerindeki stresi azaltma etkisi ile nazar ve kem göze karşı koruyucu bir kalkan görevi üstlenmesidir. Akik taşı kullanımındaki en önemli faktör ise taşın direk beden ile temasının sağlanmasına özen göstermektir. Yani ten teması bu husustaki en önemli konudur.
Akik Taşının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
Akik Taşı Sertliği: 6,5 – 7
Akik Taşı Özgül Ağırlık Ortalaması: 2,57 – 2,65
Akik Taşı’nın Kimyasal Grubu (Silikat Yapısal Görünümü): Yarısaydam, saydam veya opak görünüm.
Akik Taşı’nın Parlaklığı: Donuk camsı, yağımsı.
Akik Taşı’nın Kimyasal Formülü: SiO² + Al, Ca, Fe, Mg, Mn.
Akik Taşı’nın Alt Türleri: Mavi Akik, Kırmızı Akik, Yosunlu Akik, Oniks, Sardoniks (En yaygın).
Akik Taşı’nın Uyumlu Olduğu Unsur: Toprak.
Akik Taşı’nın Uyumlu Olduğu Çakralar: Gırtlak, güneş sinirağı, kök, alt karın bölgesi.
Akik Taşı’nın Uyumlu Olduğu Burçlar: İkizler (Kırmızı ve Yosunlu Akik türü), Boğa, Yengeç, Oğlak, Kova
Akik Taşı Rengi: Merkezden çevreye doğru dalgalı renk geçişi. Kırmızı, gri, beyaz, mavi, kahverengi, yeşil ağırlıklı.
Akik Taşı’nın Sembolü Olduğu Hususlar: İletişim, duygusal, bedensel ve eterik bedenler.
Akik Taşı’nın Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler: Mısır, Almanya, Hindistan, Brezilya, Çin, İtalya, Madagaskar, Meksika ve Uruguay.
Akik Taşı, bir merkezden çevresine doğru yayılan her kuşakta farklı farklı renkler ile kendini gösterir. Merkezin çevresinde çeşitli renklerde olan halkalardan oluşmuş görünüm hemen hemen çoğu akik taşı yapısında aynıdır. Halkalardaki renkler ve bu muhteşem renk geçişleri ise eşsiz özellikte olup, oldukça da ihtişamlı bir hava katmaktadır. Akik taşı, kendisini oluşturan renklere göre farklı isimler alarak özel bir taş olduğunu göstermektedir. Yaygın olarak ise kırmızı, mavi, yeşil, beyaz, kahverengi ve gri renklerde bulunan akik taşı, oldukça sert ve bir o kadar yumuşak geçişli renkli kısımları içerisinde çok güzel harmanlamıştır. Ayrıca akik taşı, ışığı geçirgen bir yapıya da sahiptir. Biraz önce de belirttiğimiz gibi akik taşı, saydam, yarı saydam ve opak özellik gösterirken genel olarak donuk camsı ve yağımsı bir parlaklığa sahiptir.